Vuokkiniemessä juhlittiin suomalais-ugrilaisen kulttuuripääkaupunkivuoden avajaisia

wp_20170107_035

Vuokkiniemen kyläpäällikkö Jelena Pljuiko SUGRI linnun ja bygyläisten kera Kylätalolla 7.1.2017. Kuva Sari Heimonen

Lauantaina 7. tammikuuta Vuokkiniemessä ja Kostamuksessa juhlittiin suomalais-ugrilaisen kulttuuripääkaupunkivuoden avajaisia lämminhenkisissä ja arvokkaissa merkeissä. Tapahtumassa oli karjalaista perinteistä kulttuuria esillä. Vuokkiniemessä esiintyivät mm. ammattitaitoiset Katajat ryhmä sekä Vuokkiniemen Martat. Vieraaksi oli saapunut myös Udmurtiasta ensimmäisen suomalais-ugrilaisen kulttuuripääkaupunki tittelin voittaneet Bygyn kylän ryhmä. Bygyläiset kertovat, että voittovuoden aikana heillä kävi yli 4000 vierasta, mikä on kunnioitettava määrä pienessä kylässä.

Vuokkiniemi vastaanotti arvokkaita vieraita mm. Kostamuksen piirin johtaja Anna Bendikova, Karjalaisten kerähmön ja suomalais-ugrilaisten kansojen konsultatiivisen komitean puheenjohtaja Tatjana Kleerova, Karjalan Sivistysseurasta puheenjohtaja Eeva-Kaisa Linna ja varapuheenjohtaja Pekka Vaara Suomesta, Karjalan Tasavallan johtoa edusti varaministeri Aleksandra Ershova, MAFUN.n järjestöstä oli paikalla Pietarin ja Leningradin alueen puheenjohtaja Andrey Petrov sekä lisäksi useita muita vieraita Suomesta ja Venäjältä.

wp_20170107_010

Vuokkiniemen Katajat ryhmä. Kuva Sari Heimonen

Vuokkiniemen Kylätaloon kerääntyi väkeä salin täydeltä juhlistamaan kulttuuripääkaupunki vuotta.  Erityisesti kyläläisiä kiinnosti kylän kehittämisajatukset ja mitä titteli kylälle tulee merkitsemään. Tärkeää on, että kyläläiset sitoutuvat yhdessä toimimaan kylänsä hyväksi ja vuosi 2017 suomalais-ugrilaisena kulttuuripääkaupunkina on yksi suuri mahdollisuus koko kylälle. Koko kylän yhteistyöllä Vuokkiniemi tulee onnistumaan tässä tehtävässään.

Illalla juhlallisuudet jatkuivat Kostamuksen kulttuuritalo Ystävyydessä. Sinne myös oli kerääntynyt paljon yleisöä. Juhlatilaisuudessa oli useita puhujia sekä nuoria esiintyjiä. Erityisen miellyttävää ohjelmassa oli nuoret, jotka esittivät moderneja tanssiesityksiä, kuitenkin perinteisen karjalaisen musiikin tahdissa. Lisäksi oli upeaa kun lapset soittivat kanteletta yhdessä aikuisten kanssa. Tämä on juuri sitä kulttuurin modernisoimista nuoria kiinnostavaksi sekä siirtämistä tuleville polville.

Kostamukseen oli myös saapunut Karjalan Tasavallan nuorisojärjestön henkilöitä, jotka onnittelivat Vuokkiniemeä voiton johdosta ja kertoivat nyt suunnittelevansa järjestää erilaisia seminaareja ja yhdistyksen toimintaa Vuokkiniemessä tänä vuonna.  Kostamuksen kombinaatin henkilöstöjohtaja Dmitrij Ushakov esitti myös onnittelut ja kertoi, että yritys tulee jatkossakin tukemaan Vuokkiniemeä.

kostamus

Kostamuksen kulttuuritalossa nuoret ja aikuiset soittivat yhdessä kanteletta. Kuva Sari Heimonen

Kulttuuripääkaupunki teemana on päivittää karjalaisuus nuoria kiinnostavaksi. Vanhempien ihmisten velvollisuus ja tehtävä on siirtää kulttuuria-, ja karjalankieltä nuorelle polvelle, jotta se jatkuisi vielä tulevaisuudessakin. Tätä hienoa työtä on Vuokkiniemessä tehnyt varsinkin Katajat ryhmä sekä Kylätalossa karjalankielen opettajana toimiva Valentina Dmitrieva, sekä lukuisat vuokkiniemeläiset omissa perheissään ja opettajat Vuokkiniemen koulussa.

 

 

Kulttuuripääkaupunkivuosi ei ole vain pelkästään hienojen juhlien järjestämistä, vaan Vuokkiniemen kylän kestävää kehittämistä, jotta kylässä voidaan elää ja asua jatkossakin.  Vuokkiniemi ja sitä ympäröivät kylät Vuonninen, Venehjärvi, Uhtua, Jyskyjärvi jne, ovat kansainvälisestikin merkittäviä matkailukohteita. Näitä kyliä Kostamuksen piirin toivoisi tukevan ja hyödyntävän vielä enemmän, sillä noihin kyliin saapuvat vieraat tuovat myös taloudellista vaurautta kostamuslaisille yrittäjille – kulkeehan tie näihin kyliin Kostamuksen kautta.

Juhlassa tuli esille suuri halu monelta taholta tukea vuokkiniemeläisiä sekä henkisesti, että taloudellisesti vuoden aikana.

– Sari Heimonen

 

Mainokset

Avainsanat:, , , , ,

%d bloggers like this: