Vienankarjalaisten sukujen tutkiminen

logo2Vuokkiniemen ja muiden vienalaisten seurakuntien metrikkakirjoja (kastetut, vihityt ja haudatut)  on Suomessa käytettävissä 1770-luvulta lähtien, joten ainakin teoriassa on mahdollista selvittää juuriaan sinne asti.

Karjalan Sivistyseura avasi lokakuussa 2015 Sampo tietokannan, joka on vienankarjalaisen sukututkimuksen perustietokanta. Pääset Sampoon tästä.

Vuokkiniemen alueen kyliä koskevat materiaalit Sampossa:

Sampossa on runsaasti digitoituina valmiita sukututkimuksia, mutta myös alkuperäislähteitä, laukkukauppahaastateluja, Karjalan Heimo lehtiä jne.

KSS:n sivuilta löytyy myös Suvut osio, jossa kerrotaan perustietoa erityisesti vienankarjalaisesta sukututkimuksesta. Pääset tästä suoraan sille sivulle.

Vienan Karjalaista sukututkimusta varten on myös perustettu vuonna 2011 Facebookiin oma ryhmä: Vienan Karjalassa ovat juureni. Ryhmä löytyy tästä linkistä. Mikäli haluat liittyä ryhmäämme, lähetä adminille etukäteen viestiä sukujuuristasi Vienassa. Ryhmän admin on Sari Heimonen.

Vienan Karjalan Kemin piirikunnan seurakuntien metrikkakirjat vuosilta 1779-1905 löytyvät mikrofilmeinä (filmit KAR 1-30) Joensuun maakunta-arkistossa ja Kansallisarkistossa Helsingissä, joten jos taidot riittävät vanhan kyrillisen tekstin lukemiseen, voi siellä itse käydä tutkimassa.  Internet on helpottanut sukututkijoiden työtä ja välttämättä ei tarvitse arkistoon enää lähteä näiden vuoksi. Osa näistä on digitoituina KSS:n Sampo tietokantaan.  Lisäksi suurin osa edellämainituista metrikoista on digitoituina Suomen Sukuhistoriallisen Seuran sivuille. Pääset niitä selaamaan, kun olet kyseisen seuran jäsen.

 • Joensuun maakunta-arkistossa (JOMA) ja Karjalan Sivistysseuralla Sampossa on vuosien 1900 ja 1910 rippikirjat Vienan alueelta.
 • Mikkelin maakunta-arkisto (MMA) ei enää tee sukututkimuksia asiakastyönä. MMA:ssa on myös vienalaisia koskevia sukututkimuslähteitä. Niitä voi käydä itse tutkimassa paikan päällä.
 • Oulun maakunta-arkistosta (OMA) myös löytyy materiaalia vienalaisista mm. passiluetteloita, joissa osassa on jopa valokuvia. Osa myös Sampo tietokannassa.
 • Karjalan Sivistysseuran toimistolla Helsingissä Luotsikadulla on paljon sukututkimukseen liittyvää materiaalia, joihin voi tutustua paikanpäällä. Osa tiedoista on niin nuoria, ettei niitä voida laittaa Sampo tietokantaan.

Lähes kaikkia näitä edellämainittujen maakunta-arkistojen materiaalia löytyy digitaalisena Arkistolaitoksen digitaaliarkistossa. Vienan alue on siellä valitettavasti yhdistetty luovutettujen alueiden tietokantaan ja meidän lähdemateriaalimme ei ole julkisesti luettavissa. Näin ollen jokainen tutkija tarvitsee käyttöluvan materiaaleihin ja luvan saatuaan aineisto on käytettävissä  arkistolaitoksen yksikköjen tutkijasaleissa. Käyttölupahakemuslomakkeet löytyy arkistolaitoksen Lomakkeet-sivulta. Käyttölupa on tehtävä kirjallisena näihin materiaaleihin. Voit hakea tietoa mitä materiaalia on käytettävissä Astia tietokannan kautta haulla: Karjalan pakolaisten kirkollisten asiain hoitaja

Karjalan Tasavallan kansallinen arkisto Petroskoissa suorittaa maksua vastaan sukututkimusta; sinne voi kirjoittaa myös Suomeksi. Seuran jäsenten kokemukset palvelusta ovat olleet myönteisiä. Arkistosta voi myös tilata sähköisesti alkuperäismateriaalia. Maksu tapahtuu Venäjällä venäläiseen pankkiin, sillä heillä ei ole kansainvälistä pankkitiliä, jonne voisi Suomesta verkkopankin kautta maksaa.

 • +7(8142)78-52-16
 • narchive@karelia.ru
 • Kuibyshevinkatu 6 a, 185610 Petroskoi, Karjalan Tasavalta, Venäjä

Petroskoissa sijaitsee myös siviilirekisteri, jossa on tuoreimpia 1900 luvun tietoja. Tietoja omaisista voi tilata kirjeitse vain lähisukulainen. Kirjeet pitäisi olla kirjoitettuna venäjäksi. Lisäksi sukulaisuus haettavaan henkilöön täytyy todistaa virallisesti ja teetettävä siitä käännös venäjäksi. Maistraateista saa tätä varten apostillan, joka on maksullinen. Kannattaa varautua pitkään prosessiin. Palvelu siviiliarkistosta on myös maksullista.  Materiaalit mitä siellä on löytyy täältä venäjänkielisinä.

 • +7-8142-59-49-01
 • uprzags@onego.ru
 • Shotmaninkatu 13, 185010 Petroskoi, Karjalan Tasavalta, Venäjä

Vienan Karjalaisten sukujen tutkijan kannattaa lukea paljon alueita koskevaa kirjallisuutta. Niistä saa runsaasti tietoa kulttuurista ja elämäntavoista, miten ihmisten nimet muodostuivat (samalla ihmisellä saattoi olla monia eri kutsumanimiä eli köllinimiä). Usein venäläisissä asiakirjoissa esiintyvät sukunimet ovat patronyymipohjaisia eli muodostuneet esim. kanta-isän etunimestä. Näistä esimerkkejä ovat: Vasilijev, Martinov, Kirillov jne. Usein jos kylissä oli saman sukuisia paljon saatettiin antaa myös eri sukuhaaroille omia lisänimiä kuten Kivijärvessä:  Tanilainen, Outokkainen, Puavilainen, Juakkonen, Saavinen joiden kaikkien yhteinen suku oli kuitenkin Lesonen (Lezhev).

Hyviä kirjoja sukututkimuksen näkökulmasta ovat mm.

 • Kuzmin Denis, Vienan Karjalan asutushistoria nimistön valossa (2014)
 • Matti Pöllä, Vienan Karjalan etnisen koostumuksen muutokset 1600-1800 -luvulla (1995)
 • Pertti Virtaranta, Väinö Kaukonen, Matti Kuusi, Leea Virtanen (toim.), Karjalan laulajat (1968)
 • Pertti Virtaranta, Vienan kyliä kiertämässä (1978)
 • Pertti Virtaranta, Vienan kansa muistelee (1958)
 • Matti Pöllä Vienankarjalainen perhelaitos 1600–1900
 • Kai Paajaste (toim) Tupenkolahuttajien mailla,  Vuokkiniemi esihistoriasta toiseen maailmansotaan (2007)

Lähes kaikkia näitä voi tilata Karjalan Sivistysseuralta toimisto@karjalansivistysseura.fi

Sukututkimuksen ensiaskelia voi opiskella esim. Suomen sukututkimusseuran nettisivuilla, mutta kannattaa huomata, että vienalaisten ortodoksien seurakuntien kirkonkirjojen tutkiminen on hieman erilaista,  kun suomalaisten luterilaisten seurakuntien kirjojen tutkiminen.

Ortodoksisten sukujen tutkijan opaskirjoja ovat:

 • Väinö Sointula, Sanasto sukututkijalle 6. uudistettu painos (2014).  Kyseissä painoksessa on venäjänkielisiä tutkimussanoja. Sen koostamisessa ja tarkistamisessa ovat avustaneet Karjalan tasavallan kansallisarkiston tietopalvelun päällikkö Jelena Usachjova ja ammattisukututkija, kääntäjä Tuula Kiiski.
 • Karjalan Vartija kirjanen (vuosien 1919-21 ilmestyneet lehdet koottuna), josta löytyy vienalaisten henkilöiden sukunimen muutoksia.
 • Sukututkimus askel askeleelta 1999, Ortodoksisukujen tutkiminen (Tuula Kiiski) Kirjassa on myös käsinkirjoitettujen kyrillisten kirjainten taulukko,  jonka avulla voi opetella lukemaan vanhoja asiakirjoja.
 • Sampo tietokannan sukututkimuksen työkalut, kts Aineistot -> Muut aineistot. Siellä on kirkonkirjojen lukuohjeita, sanastoa, karttoja, nimiä jne.

– Sari Karjalainen (ent. Heimonen)

%d bloggaajaa tykkää tästä: